Top 12 alimente și băuturi care ne pătează dinții

Estetica zâmbetului nostru necesită, pe lângă o igienă orală corespunzătoare și vizite regulate la stomatolog, o atenție sporită în ceea ce privește consumul anumitor  alimente și băuturi. Multe dintre acestea conțin substanțe (naturale sau artificiale) care pot păta dinții, afectând sănătatea dentară. Dintre astfel de substanțe, cele mai comune sunt:

Ø  Cromogeni  – particule cu pigment intens, folosite pentru colorarea băuturilor și alimentelor;

Ø  Tanin – compus chimic prezent în cojile fructelor și ale pomilor, ce se regăsesc în multe dintre ceaiuri;

Ø  Acidul – acidul citric și unele substanțe prezente în fructe afectează smalțul și, implicit, culoarea dinților.

            Iată un top a 12 băuturi și alimente care provoacă pătarea dinților și ce puteți face pentru prevenirea acestui lucru:

1.     Cafeaua

            Băutura aromată care ne trezește dimineața se află pe primul loc în lista băuturilor care pătează dinții în mod constant. Culoarea cafelei este dată de tanin, care afectează nuanța danturii. În plus, pH-ul dinților este slăbit din cauza acidității substanțelor din cafele.

            Pentru prevenirea efectelor sale negative asupra zâmbetului, puteți adăuga un pic de lapte în ceașca de cafea sau să consumați cafeaua înainte să vă spălați pe dinți.

2.     Ceaiurile închise la culoare

            Ce e mai bun decât un ceai fierbinte când afară e ger? Însă acestea au aceeași putere de a păta dinții ca și cafeaua, din cauza taninurilor pe care le conțin și pentru că, în general, sunt consumate la temperaturi ridicate.

            Evitați ceaiurile de culoare închisă și alegeți-le pe cele de culoare verde sau albă.

3.     Vinul

            Vinul este o băutură cu pH acid, afectând integritatea smalțului dentar. Dintre nenumăratele soiuri, se remarcă vinul roșu care, uneori, pătează vizibil dinții, imediat după consum. Acest efect se datorează taninului, substanța ce îi oferă gustul specific atât vinului, cât și ceaiului și ciocolatei.
            Clătiți-vă gura cu apă după fiecare pahar de vin și, de asemenea, puteți consuma câteva bucăți de brânză care vă vor proteja dinții.

4.     Sucurile acidulate închise la culoare

            Este evident că sucurile de culoare închisă, inclusiv cele fără adaos de zahăr,  pot păta destul de serios dinții, din cauza coloranților (naturali sau artificiali) pe care îi conțin. În plus, acidul fosforic, acidul citric și îndulcitorii din sucurile carbogazoase, închise la culoare, favorizează apariția cariilor dentare.

            Puteți  preveni colorarea dinților dacă micșorați cantitatea de sucuri consumată (1-2 ori pe săptămână). O altă modalitate eficientă de a minimiza efectul este să consumați sucurile cu paiul.

5.     Tutunul

            Nicotina și gudronul penetrează smalțul, colorându-l în galben sau chiar maroniu. Petele se fixează adânc în smalț și adesea pătrund în stratul exterior al dentinei. Astfel, periajul dentar nu le poate îndepărta.

            Albirea dentară profesională este singurul mijloc de albire a dinților afectați de fumat, dar prin continuarea acestui obicei, petele vor reapărea.

6.     Sfecla

            Un borș roșu cu sfeclă sau un suc delicios din această legumă ne încântă papilele gustative, dar sfecla conține agenți de colorare foarte puternici. În forma lichidă pătează cel mai rău dinții, din cauza concentrației de coloranți naturali. 

            Periați-vă dinții la o ora de la consumul de sfeclă sau suc de sfeclă pentru ca, astfel, petele să nu aibă timp să se formeze.

7.     Curry-ul

            Deliciosul condiment pătează dinții din cauza substanțelor puternice de colorare. Culoarea galbenă a curry-ului poate rămâne pe dinți, mai ales dacă îl consumi pe termen lung.

            Completați-vă masa cu fructe şi legume proaspete, cum ar fi cartofii, merele sau morcovii. De asemenea, puteți opta pentru o apă de gură cu efect de curățare cu care să vă clătiți  după o masă mai copioasă.

8.     Sosul de roșii

            Sosul de roșii nu are doar substanțe acide active în componență, ci şi tendința să se lipească pe dinți. Astfel, doar mâncând, riscați să vă pătați dantura, chiar şi în zone care nu sunt vizibile.

            Alegeți o masă echilibrată care să includă şi broccoli, spanac sau varză. Acestea creează un strat protector pe dinți, în timpul consumului.

9.     Coacăzele

            Coacăzele sunt sănătoase și bogate în antioxidanți. Însă, împreună cu alte fructe de pădure (mure, zmeură, afine), afectează dantura, indiferent în ce formă le consumați (mai ales sub formă de suc).

            După ce consumați coacăzele, beți un pahar de lapte sau mâncați o bucată de brânză. O pastă de dinți sau o apă de gură pe bază de bicarbonat vă ajută să scapi de orice pete nedorite. O altă variantă practică ar fi să beți  sucurile din aceste fructe cu un pai. 

10.   Ciocolata

            Unul dintre cele mai iubite alimente dulci, ciocolata este un alt aliment care, în timp, va modifica nuanța dinților sau îi va păta din cauza conținutului de cacao. Mai mult decât atât, ciocolata duce la carierea dinților din cauza cantității mari de zahăr pe care o conține.

            Se recomandă consumul cu moderație.

11.  Citricele

            Fructele precum lămâia, portocala și grapefruit, dar și sucurile acestora, conțin acizi care erodează smalțul dintelui, rezultând decolorarea dinților. Din păcate, nu se pot anula total daunele provocate de acizi. 

            Este recomandat să limitați consumul acestor fructe la numai câteva pe săptămână, iar sucurile din acestea să le consumați utilizând paiul.

12.   Oțetul balsamic

            Oțetul balsamic are o culoare închisă, al cărei pigment se lipește de dinți şi rămâne acolo. Deși este sănătos pentru organism, el poate duce la pătarea dinților.

            Completați-vă salata preferată cu salată verde. Mestecați frunzele încet, ca să poată acoperi cât mai mult din zona în care ajunge oțetul balsamic.

 

            Ați observat poate că multe din băuturile și alimentele menționate fac parte din meniul nostru zilnic. Nu trebuie să renunțăm la ele, dacă alegem să le echilibrăm și să îi acordăm atenție danturii. Asigurați-vă doar că limitați consumul lor, clătiți-vă gura cu multă apă, periați-vă dinții și folosiți ața dentară după ce le consumați. Pentru a îndepărta petele inestetice de pe dinți, se recomandă folosirea unei paste de dinți pentru albire, perfectă pentru fumători și pentru cei care consumă cantități mari de cafea și ceai, întrucât ajută la îndepărtarea petelor de suprafață până la 90%, în 5 zile.

 

Previous
Previous

Lupele de magnificație – caracteristici și importanță

Next
Next

Despre implanturile dentare