Resorbția osoasă
De-a lungul vieții, oasele se remodelează în mod constant, eliminând osul vechi (resorbție) și formând un os nou acolo unde este nevoie (osificare). Acesta este un proces natural care este important pentru sănătatea și bunăstarea dumneavoastră. Dar atunci când resorbția are loc într-un ritm mai mare decât poate fi înlocuită, aceasta poate duce la o scădere a masei osoase și vă poate expune la un risc mai mare de fracturi și rupturi. În gură, osul maxilarului este cel mai probabil să fie afectat de acest fenomen. Vă vom spune ce cauzează acest dezechilibru și slăbirea osului maxilar și cum puteți colabora cu stomatologul dumneavoastră pentru a găsi un tratament care să vă mențină zâmbetul.
Cum funcționează remodelarea osoasă?
Oasele tale au două tipuri de celule care fac toată munca de remodelare a scheletului tău, după cum este necesar. Osteoclastele descompun osul vechi și îl livrează în fluxul sanguin (resorbție), iar osteoblastele vă construiesc osul acolo unde acesta trebuie întărit (osificare).
În copilărie, formarea osului este mai rapidă, iar procesul încetinește pe măsură ce îmbătrâniți. De fapt, specialiștii spun că atunci când erai în primul an de viață, aproape 100% din scheletul tău a fost înlocuit, iar ca adult, oasele tale se remodelează singure cu o rată de aproximativ 10% pe an.
Remodelarea osoasă este un proces important pentru o mulțime de lucrări dentare. Atunci când medicul ortodont îți realiniază dinții cu aparate dentare, aliniatoare transparente sau alte dispozitive, resorbția și osificarea sunt cele care permit mișcarea și întărirea dinților tăi într-o nouă poziție. Dacă aveți nevoie de implanturi dentare, creșterea osoasă în jurul metalului vă oferă un suport stabil, la fel ca și dinții dvs. actuali.
Simptomele pierderii osului maxilarului
Este posibil să nu observați primele etape ale pierderii osoase la nivelul maxilarului. Pe măsură ce resorbția osoasă crește, este posibil să observați unul sau mai multe dintre următoarele simptome:
· Modificări ale mușcăturii și ale structurii faciale
· Disconfort atunci când mestecați
· Încep să se formeze riduri în jurul gurii
· Deplasarea sau slăbirea dinților
· Buzele încep să se scufunde în interior
· Piele încrețită în jurul gurii
· Dureri de cap, dureri faciale și dureri de maxilar
· Dificultăți sporite de vorbire
· Dacă purtați proteze dentare, modificări în ceea ce privește potrivirea și confortul dinților de înlocuire
Ce cauzează pierderea osului la nivelul maxilarului?
Oasele sunt întărite prin osteointegrare, acolo unde sunt folosite cel mai mult. Pentru osul maxilarului, atunci când mesteci și muști, forța pe care o exerciți prin dinți în maxilar trimite semnale către osteoblaste pentru a menține osul respectiv puternic.
Dacă vă lipsește un dinte din cauza unei extracții dentare, a unei boli gingivale sau a unei leziuni, maxilarul din zona pierderii nu mai primește stimuli, osteoclastele vor începe să descompună maxilarul, iar osteoblastele nu vor mai avea ca prioritate reconstruirea structurii osoase de acolo. Potrivit specialiștilor, osul nou se va forma în continuare, dar într-un ritm mai lent decât osul care este distrus. Purtarea protezei dentare poate crește rata de deteriorare a osului. Dacă purtați proteze dentare și acestea s-au slăbit, este posibil să fie un rezultat al pierderii de os și ar putea fi nevoie de reamenajarea lor.
Care sunt efectele pierderii osului maxilar?
În plus față de simptomele menționate mai sus, pierderea osului maxilar vă poate face să pierdeți dinți și poate face dificilă sau imposibilă înlocuirea dinților (implanturi, punți detașabile sau proteze dentare) fără ca un chirurg ortodont să efectueze mai întâi o grefă de os.
Pierderea osului maxilar poate duce, de asemenea, la prăbușirea facială, în care gura pare să cadă înapoi în față, bărbia devine mai ascuțită, iar mușchii faciali slăbesc. Acest lucru va provoca riduri premature în jurul gurii și o subțiere a buzelor. Toate aceste schimbări tind să vă facă să păreți mai în vârstă decât vârsta dumneavoastră reală.
Care sunt opțiunile de tratament pentru pierderea osoasă la nivelul maxilarului?
În acest caz, tratamentul dumneavoastră va depinde în mare măsură de ceea ce o provoacă, iar medicul stomatolog este cel mai în măsură pentru a vă ajuta să determinați sursa resorbției anormale. Dacă aveți unul sau mai mulți dinți lipsă și aveți suficientă densitate osoasă, vi se poate recomanda să vă puneți implanturi dentare. Implanturile nu numai că înlocuiesc dinții, ci și stimulează osul și pot restabili echilibrul natural al osteointegrării și resorbției în maxilarul dumneavoastră.
Dacă ați suferit deja o pierdere osoasă semnificativă, este posibil să fie necesară o grefă osoasă înainte ca medicul stomatolog să vă poată plasa un implant în maxilar. În cazul în care pierderea osoasă nu este legată de pierderea dinților, grefa osoasă este totuși un tratament care poate face mai mult decât să înlocuiască osul, ci și să stimuleze creșterea osoasă.
Pierderea osoasă la nivelul maxilarului poate părea înspăimântătoare, dar indiferent de cauza resorbției, medicul stomatolog poate colabora cu dumneavoastră pentru a dezvolta cea mai bună abordare pentru tratament. Nu ezitați să vă faceți o programare la Clinica Tia Dent din Iași, astfel încât să vă poată ajuta să reveniți la zâmbetul de altădată!