Tratamentul dinților de lapte la copii

Responsabilizarea copiilor cu privire la sănătatea orală, importanța unei igiene corespunzătoare și necesitatea vizitelor la medicul stomatolog reprezintă un pas important spre menținerea unui zâmbet sănătos de-a lungul vieții.

Specialitatea care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentele stomatologice ale dinților temporari la copii, poartă denumirea de pedodonție, iar rolul acesteia este definitoriu în ghidarea și apariția corectă pe arcadele dentare a dinților permanenți, în dezvoltarea vorbirii, a oaselor maxilare, precum și în procesul de masticație.

Dinții temporari încep să apară la vârsta de 6 luni, iar erupția acestora se încheie în jurul vârstei de 2 ani și jumătate. La vârsta de 6 ani începe înlocuirea dinților temporari cu cei permanenți, iar procesul se consideră finalizat la 12-13 ani.

Din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase și a unei igiene dentare necorespunzătoare, dinții de lapte pot fi afectați de leziuni specifice, dintre care cea mai întâlnită este reprezentată de leziunea carioasă. Netratarea sau tratarea incompletă a cariilor dentare pot afecta creșterea și dezvoltarea normală a dinților definitivi.

Pentru a păstra integritatea dinților temporari este foarte important să se respecte câteva reguli de igienă orală, dar și controalele periodice prin intermediul cărora medicul stomatolog observă și monitorizează afecțiunile care pot apărea și totodată, stabilește tratamentul ce acțiuni trebuie întreprinse. În cazul leziunilor carioase, în funcție de stadiul în care se află, medicul stomatolog va alege metoda de tratament cea mai potrivită. Tratamentul cariilor este absolut necesar. Se va urmări adaptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și a unei igiene dentare corecte, cât și îndepărtarea cariei și realizarea unei obturații.

Atunci când leziunea carioasă s-a extins până la nivelul camerei pulpare și a determinat apariția unei infecții, se va realiza extracția dintelui în cauză, altfel, putând apărea complicații care interesează structura dinților permanenți. Medicul stomatolog va realiza extracția numai dacă aceasta este cu adevărat necesară și nu poate fi evitată.

Pentru a preveni apariția cariilor la dinții de lapte, se va urmări adoptarea unei nutriții corecte bogată în alimente integrale, neprelucrate, se va recomanda limitarea zahărului, se va încuraja consumul alimentelor care conțin vitamine liposolubile și care ajută la dezvoltarea dinților puternici și sănătoși.  Alături de acestea, se recomandă respectarea controalelor periodice la medicul stomatolog, cât și o igienă orală regulată și constantă.

La clinica Tia Dent ne place să ne împrietenim cu micii noștri pacienți care reușesc întotdeauna să ne facă ziua mai frumoasă, fiind veseli și încrezători în zâmbetul lor.  

Previous
Previous

Protetica dentara fixă

Next
Next

Frica de stomatolog