Durerea de măsele

Apariția durerii de măsea survine ca urmare a acumulării de bacterii pe suprafața dinților care deteriorează smalțul dentar. Când durerea devine pulsatilă, înseamnă că aceasta erupe pe arcadă și poate provoca chiar și complicații grave. De cele mai multe ori, aceste complicații apar la molarii care nu au destul loc pe arcadă pentru a erupe, iar acest lucru îi determină să se poziționeze greșit și să execute mușcături greșite. 

Odată cu apariția durerii de măsea și a pulsației, cu siguranță există și o inflamare a pulpei dentare, adică a nervului dintelui. Resimțim mult mai profund această senzație pe timpul nopții, atunci când suntem în poziție orizontală. Bacteriile migrează de la nivelul suprafeței dentare către rădăcina dintelui și formează pungi de puroi (denumite și abcese dentare). Aceste dureri au fost clasificate în:

  • dureri reversibile, în formă ușoară, fără inflamație locală, febră sau respirație neplăcută

  • dureri ireversibile, în formă agravată, cu inflamație, febră, halenă și durere crescută în poziție întinsă (în această formă pulpa dentară nu mai poate fi salvată)

  • dureri acute, de scurtă durată, însoțite de febră, dinte inflamat și respirație urât mirositoare

  • dureri cronice – dureri slabe, dar de lungă durată; posibil febră și halenă.

Alte simptome ale inflamării pulpitei dentare sunt: sensibilitatea la alimente calde și reci, la dulce, respirație și salivă urât mirositoare și gust neplăcut în cavitatea bucală. În momentul în care aceste simptome își fac apariția este recomandată o vizită la cabinetul stomatologic pentru o radiografie retro-alveolară, cu ajutorul căreia medicul stomatolog va analiza dintele afectat și va putea stabili tratamentul potrivit nevoilor tale.

În funcție de afecțiunea stomatologică și gravitatea ei, medicul stomatolog va putea propune fie:

·       obturația (plombarea) măselei,

·       tratament aferent abcesului dentar

·       extracția dintelui, atunci când acesta nu mai poate fi salvat

·       ulterior, implantul dentar.

Obturația dintelui afectat se realizează după ce zona cariată a fost curățată și este umplută cu o plombă. În cazurile majore, în schimb, atunci când infecția ajunge la nerv se urmează un tratament de canal realizat la microscop. Prin tratamentul endodontic se urmărește înlăturarea nervului, sigilarea dintelui și acoperirea sa cu o coroană dentară. Este foarte important de reținut că medicul stomatolog va face tot posibilul cu ajutorul tratamentului de canal să salveze dintele afectat. Însă, atunci când măseaua nu mai poate fi salvată, doar atunci se apelează la extracția dentară. După ce țesuturile se vindecă, medicul stomatolog va recomanda implantul dentar pentru completarea spațiului rămas gol după extracție, pentru a evita complicațiile precum absorbția osoasă, mușcăturile incorecte și dificultățile de vorbire.

Durerile dentare pot fi destul de complexe și pot duce la urgențe stomatologice. De aceea este foarte important să tratăm cu seriozitate semnele și simptomelepe care le observăm la nivelul dinților noștri și să comunicăm cu medicul nostru stomatolog ca să poată stabili care sunt opțiunile de tratament potrivite pentru problema noastră.

Sănătatea danturii are un rol extrem de important în viața noastră. De aceea, este recomandat să acordăm o atenție sporită igienei orale: să nu neglijăm periajul dentar executat de cel puțin 2 ori pe zi, să folosim regulat ața dentară și apa de gură. Specialiștii în stomatologie recomandă ca din 6 în 6 luni să facem o igienizare profesională în cabinet pentru asigurarea îndepărtării tartrului de pe suprafața dentară și pentru a ne putea bucura de o dantură sănătoasă și un zâmbet aspectuos.

Previous
Previous

Avantajele și dezavantajele periuțelor de dinți clasice și electrice

Next
Next

Abraziunea dinților, cauze și tratament